top of page

Medlemsmøte 3 2024

  • post24263
  • 17. des. 2024
  • 7 min lesing

Oppdatert: 19. feb.

Referat 10.06.24

Tilstede: 32 medlemmer 

Gjester: Tim Almaas, Josephine Jewkes, Idunn Salicath Hillesøy, Ei Takagawa


Presentasjon av gjestene:

  • Josephine Jewkes: Tims kone og professor i klassisk ballett ved KHiO. Hun underviser førsteårs jenter.

  • Idunn Salicath Hillesøy: Hadde kveldens hovedrolle. Hun har to dager igjen på KHiO og skal deretter ut på audition og jobbsøk.

  • Ei Takagawa: Hadde hovedrollen som gutt. Han har ett år igjen på KHiO før han skal ut i arbeidslivet.

  • Tim Almaas: Produksjonsansvarlig for programmet i klassisk ballett bachelorgraden.


Om Sommerprogrammet:

Sommerprogrammet i klassisk ballett ved KHiO er den høyeste utdanningen i ballett i Norge og rekrutterer studenter både nasjonalt og internasjonalt. Studiet setter søkelys på individualitet og personlig utvikling, og kombinerer kunstnerisk uttrykk med teknisk ferdighet.


Årets avgangsstudenter:

  • Nell Ramstad-Pedersen

  • Idunn Hillesøy

  • Emma Malee Skår

  • Joachim Olsen


Program og Forestilling:

Studentene presenterte "Et 2", en ny klassisk ballett koreografert av Tim Almaas, som inkluderte utdrag fra August Bournonvilles ballett "Brudeferden i Hardanger", iscenesatt av Dinna Bjørn. Avgangsstudentene har jobbet med Allyson Way Wanselius på repertoar av den svenske koreografen Mats Ek, samt soloen "Love me, Love me" koreografert av Camilla Spidsøe og Subjazz. Første- og andreårsstudentene viste også egne koreografier de har skapt sammen.


Forestillingens Første Akt:

Tim har satt sammen en spennende miks til årets sommerforestilling, Vi fikk se Pas de deux, Pas de trois og utdrag fra Brudeferden i Hardanger inspirert av August Bournonvilles stil. Bournonvilles balletter er kjent for sin romantiske stil, preget av lyriske og emosjonelle uttrykk, ofte basert på folkeeventyr, mytologi eller romantiske temaer. Vi kunne tydelig se Tims inspirasjon fra Bournonvilles fokus på letthet og grasiøsitet, med flytende bevegelser og lette hopp. Han integrerte også folkloristiske elementer fra dansk folkemusikk og folkedans, noe som ga stykket en særegen kulturell karakter. Det var en fin balanse mellom mannlige og kvinnelige dansere, og kostymene hadde en folkloristisk stil som gav sommerforestillingen en solid forankring i klassisk karakterdans.


Forestillingens Andre Akt:

I andre akt fikk vi se elevene danse utdrag fra Mats Eks, som akkurat nå er aktuell på scenen i Operaen med "Hun var svart + En slags". Mats Ek, en svensk koreograf og regissør, er kjent for sin unike og innovative tilnærming til ballett og moderne dans. Hans verk er preget av flere karakteristiske trekk, inkludert moderne psykologiske og sosiale perspektiver, komplekse karakterer, og utforskning av mørke og intense temaer som menneskelige relasjoner, makt og indre konflikter. Eks verk er svært uttrykksfulle, og danserne formidler ofte dype følelser gjennom sine bevegelser. Elevene var spesielt dyktige til å formidle disse



intense følelsene i sin fremføring.


Bildet viser karakterene fra Camilla Spidsøes soloprogram i andre akt, der elevene lekte med ulike stereotypier. Denne lekende dansen tilførte forestillingen en sprudlende energi og humor, samtidig som det ga dem muligheten til å vise frem sin strålende danseglede.

Og det siste nummeret av akt to: Forestillingen "Love Me, Love Me" av Camilla Spidsøe, med musikk av Nina Simone, var en vakker og følelsesladet forestilling som utforsker temaer som kjærlighet, lengsel og selvoppdagelse. Camilla Spidsøe er kjent for sitt særegne koreografiske språk og hennes evne til å skape intense og gripende forestillinger. Forestillingen utforsker ulike aspekter ved kjærlighetens kompleksitet, fra glede og lidenskap til smerte og lengsel. Gjennom dansen og musikken blir vi tatt med på en følelsesmessig reise gjennom det visuelle språket og musikken, og det blir skapt et intimt og nært øyeblikk mellom oss som publikum og danseren. "Love Me, Love Me" på KHiO er en opplevelse som ikke bare underholder, men også utfordrer og berører, og den etterlot et varig inntrykk på oss som opplevde den.

 

 

Så fikk Ballettklubben stille spørsmål til Tim med crue:

 Hva ser dere etter hos nye studenter?

Tim svarer, og Josephine fyller inn: Dette er et tema som fører til store diskusjoner hvert år. Kravene endrer seg stadig, avhengig av variasjonene i søkermassen. Vi ser etter en kombinasjon av personligheter og fysiske attributter, siden fysikk er uunngåelig i dans. En elev bør ha en tydelig personlighet og en sterk drivkraft til å danse. Det største talentet er evnen til å arbeide hardt. Enestående arbeidsevne er det viktigste. Nydelig fysikk, vakre føtter og en naturlig energi er også viktige kvaliteter. Styrken til eleven er ikke nødvendigvis det vi ser etter da de ofte kommer uferdige og ikke fullt utviklet til KHiO. Vi ser ikke nødvendigvis etter en sterk utdanningsbakgrunn i ballett, men heller etter naturlig koordinasjon og uttrykksevne. Noen kan ha trent i uformelle omgivelser, som har en naturlig kvalitet i dansen sin. Selv om noen kanskje ikke har en tradisjonell ballettutdanning, ser vi etter naturlig bevegelse og evnen til å lytte til musikken. Vi ser også etter en gruppe som kan fungere godt sammen og skape en god dynamikk. De må være intense, villige til å vokse fra starten av, åpne for forandring, og sultne på å lære. Erfaring innen dans er viktig, men personlighetene må også passe inn i vårt miljø. Vi ønsker en gruppedynamikk preget av respekt for hverandre.

Hvor mange søker seg til KHiO hvert år?

Tim svarer mellom 65-90 personer søker seg hit.

Hvor mange studieplasser har dere?

Vi har for tiden 8 studieplasser, men Tim ønsker seg 10 studieplasser på hvert trinn. En liten klasse er ikke en gruppe lenger når noen faller av ulike grunner. Dersom noen studenter blir skadet kan de få forlenget studiet med ett år. Dersom du vil prøve deg på utlandsstudier kan du dra og likevel komme tilbake til plassen din. Så har du først kommet deg inn har du plassen din i alle tre år under bachelorgraden din.

Hvor gamle er studentene her?

De yngste studentene er 15 og den eldste er 20 år gamle. Grunnen til at det er noen på 20 år er at noen kan bli skadet under studieforløpet og da får de et ekstra år og avslutter med 4 år istedenfor 3. 

Føler du at du har mistet ungdomstiden?

Idunn begynte å danse på ballettskolen som 7-åring. Siden hun vokste opp på Bygdøy, har hun klart å beholde både barndomsvenner og nye dansevenner ved Ruseløkka skole, som samarbeider med ballettskolen ved Operaen. Hun føler heller ikke at hun har gått glipp av ungdomstiden. KHiO har en tett gruppe på syv elever, hvor alle deler en felles interesse for dans og bevegelse.

EI: For meg er dette ungdomstiden! Dette er mitt miljø! Jeg føler at dette er det beste stedet for meg som ungdom! Det er her jeg vil være! Han begynte å danse som 10-åring og kom til Norge som 17-åring.

Tim og Josephine utfyller hverandre: "Det de lærer, er selvdisiplin, konsentrasjon og å kunne analysere situasjoner og tekster. Dette er noen av fordelene ved å være danser i ung alder over flere år."

Gosh! Jeg klarer å konsentrere meg over lengre tid. Jeg er god på analyser. Fra danseelven som valgte å bli ingeniør.

KHiO opplever også at unge studenter som flytter hjemmefra, kan møte noen utfordringer da de er her uten foreldre som passer på dem. Dette kan inkludere kulturelle tilpasninger, språkvansker, hjemlengsel og andre utfordringer relatert til å tilpasse seg et nytt miljø og en krevende treningshverdag i ballett.

Føler du at dere trenger mye alenetid? Blir miljøet for tett?

Alle studentene bor for seg selv, men de deler en korridor og kjøkken. Alle har egne bad. Studentene jobber tett sammen kroppslig og kollektivt, men vi føler ikke at miljøet blir for tett. Guttene er alltid sammen, men ingen studenter bor sammen; de deler kun et messy kjøkken og en korridor. I helgene er de fortsatt sammen via dans og lørdagstreninger. Søndager er de ofte alene fordi de trenger det.

Bolig og Internasjonalt Miljø: KHiO

Her kommer Tim med en appell til alle oss at dersom vi kjenner noen med muligheter for å lage et internat for ballettelever: Vi ønsker å tilby et "dorm house" hvor førsteårsstudentene kan bo sammen. Dette inkluderer hjemmelaget mat og en voksenperson tilgjengelig for studentene. De har forespurt SiO om å gi ballettstudentene en egen korridor på grunn av deres lavere alder sammenlignet med andre studenter. KHiO fremmer også regjeringens ønske om å skape et internasjonalt miljø ved å tilby plass til utenlandske studenter. Utenlandske studenter bidrar til mangfoldet, men det er også økonomiske utfordringer, spesielt for ikke-europeiske studenter, som må betale høye skolepenger og andre utgifter.

Trening og Skader

Det er bekymring for skader blant studentene, spesielt knyttet til dans på tåspissene. Moderne dans kan være bedre for føttene, men det er viktig å legge grunnlaget for sterk teknikk og forebygge skader gjennom riktig trening. Det er dette vi arbeider mye med gjennom det første året på KHiO sier Josephine. Testosteronet hos gutter kan bidra til å redusere skader. Puberteten kan myke opp skjelettet og muskulaturen i senter, spesielt hos jenter, noe som kan øke risikoen for skader. Det er fysioterapeutiske tilbud tilgjengelig ved KHiO.

Karriere og Utfordringer

Studentene møter utfordringer når de skal finne arbeid etter endt utdanning. Samarbeidet med Nasjonal Balletten (NB) gir noen muligheter, men ikke alle studenter får jobber. Det kreves kreativitet og utholdenhet for å finne jobber innen dans, og studentene sprer seg rundt i verden for å søke muligheter. Covid-19 har også skapt utfordringer for dette bachelor-kullet, inkludert høye strømregninger og skader som følge av redusert tilgang til gode fasiliteter og trening. To studenter har likevel fått arbeid, en ved Nasjonalballetten og en annen ved det franske dansekompaniet til Angela Gattashe, som er kjent for sin dyktighet innen ulike moderne dansestiler.


Som møtet nærmet seg slutten, ble vi invitert til å delta på arbeidsklasser på KHiO, og det var tydelig en stor interesse blant ballettvennene. Tim uttrykte at jo mer interesse vi kan skape rundt ballettstudiet, desto mer støtte og utvikling kan vi tilby våre elever. Kanskje vi til og med klarer å øke antall elevplasser?

Ballettklubben ønsker å takke for denne sesongen med ballett og events, og vi ønsker med dette å oppmuntre alle som ikke fikk sett sommerforestillingene på mandag, om å booke billetter slik at også dere kan få oppleve denne fantastiske avslutningen og begynnelsen på noe nytt.




Takk for din deltakelse på sommerfesten! Vi ser frem til å fortsette denne sammen med spennende nytt program ved Operaen.

 

Ha en riktig god sommer.

Med vennlig hilsen,

BALLETTKLUBBEN

 

 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Postadresse:

Operaens Ballettklubb
Postboks 8781 Youngstorget
0028 Oslo

Forretningsadresse:

Kirsten Flagstads Plass 1,

0150 Oslo, Norge

Org.nr: 123-456-7890

Kontonr: 0531 03 09542

Vipps: #517800

bottom of page